Wednesday, December 28, 2011

bila tak sedar diri

tudia tajuk entry, sentap hati mak nak! hahha.
hari ni aku membebel je. nak relaks otak jap lepas study ni. almaklum la nak exam la katakan.
tadi kat FB aku tengok practicum-mate aku waktu kat matrik aka junior aku post kata dia nak bertunang insyaAllah hujung tahun depan. tahniah Ayu!
aku terpikir, hari bertambah hari, dah makin ramai orang yang aku kenal berkahwin @ bertunang. yang muda lagi dari aku, yang sama umur. kawan-kawan aku semua.
tskkk! terasa diri tua dan tak laku. padahal muda lagi walaupun kalau ikut zaman dulu-dulu, umur macam aku ni dah masuk dalam golongan anak dara tua. *sentap lagi hati mak nak*

tu la kadang-kadang aku lupa yang aku ni dah masuk 21 tahun. bila tengok perangai Ya Allah macam budak-budak bila dengan kawan-kawan  tapi sebenarnya dah boleh jadi mak budak ok.
ya memang susah nak terima realiti. realiti memang pahit.
but now aku rasa even aku macam sometimes perangai sengal terlebih macam budak-budak ke apa,
tapi aku punya pemikiran dah semakin matang. ceaaaa. puji diri sendiri matang! hahaa
fikir benda-benda yang perlu je. hal remeh temeh tolak tendang sepak jauh-jauh.
dan semakin lama, Alhamdulillah makin berubah ke arah kebaikan. insyaAllah. =)

baru-baru ni aku tengok gambar kawan kelas aku masa sekolah menengah dulu, dia ambil course pendidikan, so dia jadi guru ganti jap masa cuti 4 bulan dulu.
aku tengok gambar dia dress up like a teacher, dengan nametag, handbag bagai buat aku terkejut.
'oh kita dah masuk 21'.
rasa macam baru ja aku habis sekolah menengah, ponteng kelas, bergelak-ketawa dengan dorang semua, buat benda-benda bodoh.
now semua dah ada hala tuju hidup masing-masing. makin berjaya dan berjaya. InsyaAllah.
serius aku agak terkejut dengan keadaan sekarang. ala-ala culture shock gitu haa.
ye la cukture shock dengan umur sendiri. =.='

tambah-tambah tengok kawan-kawan yang ramai dah kahwin. serius aku rasa macam 'damn hang kahwin awal dari aku! '
rasa macam anak dara tua je.hahhaha.
tapi well tu kan jodoh dorang. instead of that, i'm really happy with them.
alhamdulillah dorang dah jumpa soulmate dorang.
aku doakan yang terbaik untuk korang.

jap aku terpikir, macam  ni ke perasaan perempuan yang berumur late 20's? rasa macam sedih sebab tengok kawan-kawan semua dah kahwin?
perghhh! aku baru early 20's ok tapi dah rasa sedih-sedih tengok kawan-kawan dah kahwin.
apa kejadah aku ni? hahaha. serius gelong.

tahun depan umur aku dah 22 tahun.
weyh!!! 22 dah weyhhh!
tapi tu la. nampak tak macam 22.
hati maintain muda, berbunga-bunga bagai.


Tuesday, December 27, 2011

surprise surprise!


berkenaan dengan tajuk entry kali ni, 'surprise surprise!', ye aku telah dikejutkan dengan kejutan yang tak disangka-sangka sama sekali. *dah nama pun surprise,tau pulak hang Laila orang nak buat surprise kat hang =.='*

 cerita dia macam ni, aku dan 4 orang lagi kawan course aku dapat mesej dari Presiden kitaorang, ada meeting untuk bincang pasal projek-projek sem depan dan dinner disediakan sekali. dengar kata ada dinner laju je la aku nak pegi. dah la tak nak kena bayar pun dinner tu. dengan sloppy nye,muka lapar nak makan je,aku pun pergi je la.
dah separuh jalan baru aku teringat yang Fara suruh call dia, sebab dia habeh kelas BI pukul 8 malam,so dia kata dia nak tumpang sekali. *note=aku sama kelas BI dengan Fara tapi aku ponteng.hehehe* so bila aku call dia kata dia dah sampai kat Dataran Mikrob. dah parking keta semua, aku heran tetiba ada sekumpulan perempuan dan laki. apa kejadah dorang buat kat tempat aku ni malam-malam? tak pa biarkan,memang tak fikir sebab tiba-tiba Fara berlari-lari ke kitaorang. takut katanya sebab Ziela tak sampai lagi,dia sorang-sorang. berdegup kencang ok jantung dia,aku rasa macam nak terkeluar je.
walaupun aku agak pelik, asal si Fara ni nak takut padahal kan ada ja 1 kumpulan tu. tapi aku layankan je dah sebab dia punya la takut. malas nak tanya lebih-lebih. dah sampai kat Dataran, aku pelik eh kenapa ada meja,kerusi kat tengah-tengah ni? eh kenapa ada belon? 1 kumpulan tu nak sambut birthday orang ke?
seriously banyak gila persoalan di minda. tiba-tiba ada orang keluar bawa kek dengan lilin yang menyala, sambil nyanyi lagu. dan aku.... ok aku dan 3 orang kawan aku still blur. what the heck is happen right now? aku tengok Amni,'eh birthday Amni ke?' dah sampai ke meja tu, aku terkejut. ooooookkkkkkk! surprise farewell party rupanya. Ya Allah! terkejut kamek! nah layan gambar dulu, nanti aku sambung balik.


based on gambar kat atas pun dah tau, aku yang paling excited potong kek dan tiup lilin. hahhaa. weyh dah lama craving nak makan kek. sekali sebijik nah kau depan mata. tunggu lagi.


 cubaan Kak Zie nak buat effect belon tiba-tiba jatuh dari udara tidak berjaya.
tengok froggy, teringat Tiqa. hehehe.

 dengan masterminds disebalik semua ini.

surprise farewell party for 4 of us. :')

 geng borneo. ok aku sorang je dari semenanjung, tapi dorang dah bagi pengiktirafan darjat kebesaran kat aku  untuk jadi orang borneo. dari Kalimantan kata dorang. =.='

 half of my coursemates. ada yang ada hal tak dapat datang. 

dengan Ketua Makanan. slurrpp!


sebenarnya aku menangis malam tu lepas surprise ni. sangat sedih! terharu aku. tak sangka dorang sanggup plan macam ni, habiskan duit tanpa minta duit sesen pun dari kitaorang. sayang korang ketat-ketat weyh!!! nak tau, PA aku - Dr Lee pun bersubahat sekali. cuma malam tu dia tak dapat datang sebab tak ada babysitter nak jaga baby dia. :') korang memang TERBAIK! <3

Thursday, December 15, 2011

the first show ever.

uishhhh. dah bersawang rupanya blog ni. *ambil duster buang sawang*
super duper busy nowadays, nak uruskan tu,uruskan ni. urghhh! pening.
now dah minggu 13, means ada lagi 1 minggu before ke study week and the final!!!! *buat-buat terkejut*
benda yang aku nak cerita ni sebenarnya dah beberapa minggu lepas terjadi. tapi baru free sekarang sebab banyak kelas dah habeh,lab dah habeh. just nak siapkan lab report and habiskan sisa-sisa test yang tertinggal. 
few weeks back, team gamelan dapat offer buat show kat UITM Puncak Alam sempena Majlis Anugerah Dekan Fakulti Perniagaan dan Pentadbiran kalau tak silap. first time buat show kat luar, and first time aku menjalankan peranan sebagai pengurus. erkkk! nervous jie! standard la kalau ada dugaan kan, tapi disebabkan ada yang membantu, Alhamdulillah semua dapat settle dengan mudah. thanks alot to them.

tengok gambar dah la ea, malas nak taip panjang-panjang. hahaha. keji tak perangai?



ni masa baru sampai, rehersal time. discuss with the director of the program, Puan Azzah. comel dan pandai masak. eh?

show waktu tu bawa 6 orang je pemain. jimat.

rehearsal time! *motif tiba-tiba happy?*


pagi nak buat show tu kena gerak awal, sebab kena ada kat sana by 8.30 am. tapi yang paling best ada yang bangun lambat. dia je lupa nak kejutkan. kira halal je tak mandi pagi sebab malam sebelum tu dia dah mandi. nama dia S bukan nama sebenar.hahahah!

show time! *motif lagi sekali,asal nak happy ni?*

after the show. Alhamdulillah semua berjalan lancar. bak kata pepatah,'bersusah-susah dahulu,bersenang-senang kemudian.'

dengan orang-orang kuat majlis tu.


dalam tentatif sepatutnya habis pukul 1, dah cakap kat abang van suruh datang ambil pukul 1. sekali before 11 dah habis. merasa la jadi guard kat situ. =.=' apa-apa pun show ni paling best! awesome experience yang susah nak dapat. main tanpa henti masa pemberian anugerah dekan untuk 300 pelajar. kau bayangkan dengan cara aku duduk bila aku main, memang ankle sakit lepas main,kebas-kebas semua. tapi tak ada hal punya. sebab dapat duit. eh?

Tuesday, November 22, 2011

bila harimau mengamuk

Malaysia Juara Bola Sepak Sukan SEA 2011



Kesungguhan dan semangat untuk membaham Si Garuda tidak boleh dipertikaikan lagi





once again...



TAHNIAH HARIMAU MALAYA!!!!!

we're so proud of you



Notis: walaupun aku tengok sampai separuh masa pertama ja sebab tak tahan mengantuk lepas makan ubat. tapi aku still termimpi2 okai. ok sangat tak boleh blah.hahaha

Friday, November 18, 2011

merungut je lebih

Assalamualaikum! hik.*buat muka comel*

dah nak sampai sebulan aku tak update blog ni kan. since masuk 2nd year memang aku super duper busy yang hamat. tak dapat nak digambarkan dengan kata-kata. busy dengan lab, busy berjalan ke DK yang jauh gila macam panjat Gunung Kinabalu turun lepastu panjat balik tiap-tiap hari. ye TIAP-TIAP HARI! dua hari habis kelas malam. pergh! pergh! gila la. memang betul-betul student U la macam ni.

masa 1st year dulu rilek je. habis kelas dalam tengah hari lepas tu online 24 jam. heaven je rasa. sekarang ni rasa macam nak meninggal. hantuk kepala kat dinding 800 kali nak hilangkan stress tu pun tak hilang-hilang jugak.ok tipu ja tu tapi serius memang stress. ohmai! so adik-adik sekalian jangan la ambil course Microbiology ye kalau adik-adik semua nak hidup senang-lenang tak ada lab. iye budak-budak Microb dan lab memang tak dapat dipisahkan. semua subjek ada lab. so tiap-tiap hari memang kena bertapa dalam lab, dah kena masuk lab konpem la ada report nak kena buat. yang tu lagi rasa macam nak terjun dari Niagara Falls sebab gila banyakkkkkkk nak kena buat report. lepas tu semua subjek yang baru, macam jakun gila la,dengan terms yang baru,nak faham nya lagi. perghhh! korang cuba kira banyak tak word gila aku tulis?? haaa memang nak gila aku. haha.

eh Astagfirullahalazim. tak baik merungut ok. so adik-adik jangan ikut perangai kakak sorang ni ye. *eceece mentang-mentang dah jadi senior panggil akak la ye.haktuiih!* kalau tak busy,tak buat keja boring pulak kan. semua tak kena. tapi kan untuk adik-adik, course Mikrobiology ni sangat best sebab kita belajar benda-benda halus. bukan ilmu hitam tapi microorganisms. seriously its very interesting. sangat-sangat. belajar benda hidup memang best sebab benda ni sentiasa hidup. eh? apa aku cakap ni. ala korang paham-paham je la maksud aku ni. malas la nak elaborate.

aku ingatkan aku dan coursemates aku ja yang rasa macam ni. rupa-rupanya seniors aku pun sama jugak. memang budak-budak Microb betei. sebab tu la aku selalu motivasikan diri aku sendiri. tak da kejayaan yang datang bergolek menari Hawai, mesti kena ada jugak lautan berduri yang kita kena rentas. kalau kita rasa kita susah gila belajar, ada lagi yang lagi susah dari kita. so kena banyak-banyak bersabar dan yang paling penting kena letak passion dalam diri untuk belajar. itu ja. ok selamat beramal dan renung-renungkan!

=)

Saturday, October 22, 2011

malam Eksplorasi Budaya

aku kan stay kolej. biasa la budak jauh. rumah kat Penang la katakan. nak sewa rumah tak mampu. sobsob. *taboh sedas baru tau dok boh ayat sedih plak* kahkah. ada 1 hari ahad yang lepas, 9hb Oktober yang dulu, kolej Aminudin Baki,UPSI datang kolej aku buat lawatan. anjuran Exco Seni kolej Aminuddin Baki tu la. aku pun heran. kolej aku dah la buruk, nak buat lawatan bukan ada apa pun.haha. matik la kutuk kolej sendirikan.


dengan Ina =)


tapi malam tu, ada malam eksplorasi budaya. so aku kena main gamelan. ketuk-ketuk bonang tu la. and then few days back, Hasina Hassan aka Ina ada bagitau dia datang jugak. excited habis aku. lama tak jumpa budak kecik ni. memang tak berubah langsung perangai kanak-kanak dia tu padahal nak jadi cikgu tu. =.=' dia pulak bila jumpa asyik bising, ' kenapa Kak Laila makin kurus niiii???' *blushing* malu ittew tau. ihik.

Ina pulak kena perform koir malam tu. best koir dorang walaupun dah nak hujung tu suara macam dah tak semangat kan nampak macam penat je kan.haha. sory Ina terkutuk lak. hik.

ada gaya tak aku main Bonang tu? hekhek.




me and my lovely pet. eh?

ngedate sama Dot dan Shera

hari rabu lepas je habih kelas Eukaryotic Microorganism terus keluar pegi Mid Valley dengan Amni dan Mira. nak release tension la kononnya kan. selesai semua test dan presentation blablabla. yang merunsingkan jiwa aku dan mengacau bilaukan hidup aku selama beberapa minggu ni. ayat nak dramatis je kan. =.='

plan nak beli barang makanan je,buat stok dalam bilik. bila lapar boleh terus ngap je. tapiiiiiiiii tiba-tiba Mira ajak tengok wayang pulak. dah keluar pun hari rabu, konpem la kan tiketnya murah. terus on. tengok citer Real Steel. sangat best aku habaq mai. rugi sapa tak tengok. tapi still tak boleh lawan citer fast five lagi la. hehe.

masa tengah dok teman Amni dan Mira beli baju, *nama je teman pada awalnya,last2 sekali aku pun TERbeli jugak baju* tiba-tiba dapat mesej dari Shera,kawan kamceng waktu matrik dulu sebab sama-sama buat jahat. eh? tanya free ke tak nak ajak keluar. sekali dengan Dot pun ikut. aku pun apa lagi. on je la. sebab memang dah lama tak jumpa budak2 ni. *bajet hang besaq la Laila* haha. so malam pukul 730 Shera datang ambil denga Kelisa birunya. walaupun tengah hujan, aku redahi jugak sebab naik kereta,bukan basah pun kan. pegi ambil Dot kat kolej dia. then terus pegi Mid. sebab dekat je Mid dengan UM tu.

bagusla kan. tak sampai 5 jam balik dari Mid, pegi Mid lagi. =.=' hajat hati nak tengok wayang, lepas tu tengok semua waktu yang lambat, then Shera ajak pegi tengok kat The Gardens, ok waktu wayang awal, tapi tengok harga boleh meninggal kat situ. satu tiket ENAM PULUH LIMA RINGGIT! meninggal terus aku. lepas tu patah balik pegi Mid. then discuss punya discuss, cancel tengok wayang, kita pegi makan je.





so habeskan masa kat food junction. aku dan Dot makan makanan Korea. ehem. aku makan nasi goreng Kimchi, Dot makan Kimchi ramyun. sedap ouh! Shera makan Pepper Lunch. motif aku citer apa yang kami makan? haaaa tu maknanya aku tengah rajin menaip la ni. hahaha.

sembang punya sembang,gosip punya gosip dah nak pukul 10, Mid pun dah nak tutup sebab nampak mat2 bangla tu tengah dok susun kerusi meja semua. terus gerak. tapi rasa tak puas jumpa lagi. aku suruh Shera pusing-pusing lagi, sembang dalam kereta, then decide nak singgah KFC dekat dengan U aku. sambung situ pulak hah. terbaik! pukul 11 terus gerak balik sebab dah lambat, and kesiankan Shera nak balik Shah Alam sorang2. terus release tension aku betul2 hari tu.haha.






gambar Shera tak ada sebab dia ni low profile sikit. eh? haha. tak ada maknanya si Shera low profile. dia yang tangkap gambar konpem la mukanya tak ada. haha. Rindu terubat!!!! tapi rindu sama Nasiha Yusof dan Atiqah Ab belum terubat lagi. T.T

Sunday, October 16, 2011

open house Izzah yang dah sebulan berlalu.

dah lama kan habis Syawal? tapi benda ni aku baru nak post. boleh? XD
tadi godek-godek laptop,tengok gambar-gambar yang ada dalam folder,baru teringat,eh ni gambar waktu open house Izzah la!
tu la masalahnya sebab diri jenis pelupa *sedar diri pun* semua benda nak lupa. aishhh.
disebabkan Izzah photographer terbaik aku, so dah kena jemput tak kan tak pegi pulak kan. kecik hati kawan tu. Aku, Ieka,Ayin,Fatan,Bambang dan Arep telah menuju ke rumah Izzah berbekalkan perut yang kosong dengan harapan dapat melahap di rumah Izzah dengan jayanya. dari pagi tak makan semata-mata nak makan kat rumah dia tau.
open house dia masa cuti Hari Malaysia tu. hari jumaat kan. so lepas tunggu jejantans tu balik sembahyang jumaat, semua terus gerak naik KTM sebab Boboy tak ada. tskk! nah la tengok gambar je. malas aku nak taip. heeee.


 motip diorang kata gambar ni boleh buat cover album?

kat stesen KTM bangi nak balik U dah. abaikan budak dua ekor yang tak berapa nak center sangat otaknya. hahaa.

 kat rumah Izzah. sebelum balik. makan kuih raya dulu. hmm. kuih raya tu aku je la yang makan. hik.

kat depan rumah Izzah. yang tengah tu Izzah. =)

kalau aku kat U, tak sah kalau tak ada gambar dengan budak ni. Iekakei.

memang betul-betul melahap. tengok meja pun dah tau. penuh dengan pinggan,gelas bagai. oh menu hari tu adalah mee kari,nasi ayam,moist choc cupcake,dadih yang Izzah buat sendiri. *beria-ia dia kata tu dia buat,so terpaksa la makan walaupun was-was kan. eh?*

tengok! ada lagi gambar dengan budak ni. ish2.

Saturday, October 15, 2011

the first gathering evaaa!

 untuk pertama kalinya, course aku ada buat gathering untuk budak-budak 1st year, 2nd year and final year.
waktu aku 1st year dulu, tak ada pun gathering-gathering bagai ni. almaklum la senior aku dulu busy.
tapi untuk junior-junior aku ni,kitaorang pastikan diorang kenal senior-senior diorang ni haa.
tak ada terkapai-kapai di lautan. 

then disebabkan senior 3rd year busy,so diorang serahkan kat kitaorang je handle semua ni. walaupun last minute, tapi Alhamdulillah. semuanya berjalan dengan lancar. makanan pun sodap nyo hah. disebabkan kat Dataran Sains dorang lambat approve nak guna tempat tu,terpaksa la switch ke foyer bangunan mikrob je. jauh pun jauh la janji semua happy!

menu malam tu nasi ayam. kalau tak plan nak makan fast food je tau. nasib baik ada dua orang coursemate aku volunteer nak masak, sebab diorang dok luar kan. then sebab senior aku nak something yang mengenyangkan, so coursemates aku order la nasi ayam. tapi berbaloi gila kot. bayangkan rm4.50  je sebungkus,tapi nasi punya berlambak tambah ayam pulak besar. berbaloi-baloi !

buah tembikai,kek pisang,jeli. diorang kata pencuci mulut,tapi semua bedal sekali dengan nasi. apa kes?


kenalkan my buddy! eh dah kenal kan masa dinner dulu. hekhek. kak Haziqah yang cantik tertarik ko memang dabooom!

ni coursemates aku yang gila-gila punya. eh ada Kak Emma and senior sorang pulak kat depan tu.

dari kiri : Ziela, Laila Lopes,Fara,Lisa,Kak Mira

2nd year + 3rd year. budak 1st year malu-malu kucing lagi. standard la tu kan. kitaorang ni hentam je. padahal before ni tak ada la rapat sangat. kehkeh.

ok bergabung!!! 1st + 2nd + 3rd year students!! microb-bytesss!


percubaan hazeem wachacha untuk menyelit berjaya. =.='

sapa je yang tak kenal aku? kalau makan pun boleh lagi detect kamera kat mana. haha. hai Kak Ziqah serius nampak.


sebelum ni Abg Razman dah agihkan buddy semua. tapi bak kata Kak Ziqah disebabkan dia tak ada keja, dia rombak balik. nak menangis-nangis aku dan Kak Ziqah tak nak kena pisah. nasib baik still sama. phewww! gathering malam tu tamat lebih kurang pukul 10 malam la. tak banyak buat aktiviti pun,lebih kepada rilek,santai-santai ja, buat ice breaking, tangkap gambar then balik. tapi best. sebab boleh bising-bising. nasib baik Ieka bagi pinjamkan kereta ,kalau tak sedih je aku kena balik jalan kaki malam tu. tsskkk! heart Ieka! hihihi.









Sunday, October 2, 2011

perform untuk FESKUM 11

sekarang ni update blog macam biskut Kapten Munch je. kejap update kejap tak. biasa la sekarang busy. kalau online pun tak sempat nak buat entry baru. *auta je tu,FB,Twitter boleh pulak hang layan lama2* ihik.
sebenarnya ada la few updates nak buat tapi tu la tengah tunggu gambar dari orang. ye la diorang kan guna kamera mahal. sebab tu lambat upload. *mata ke atas,tangan ke bahu*

aku nak cerita pasal hal semalam. kumpulan gamelan kolej aku dapat jemputan untuk perform masa perasmian FESKUM (Festival Konvokesyen UM) kat Audi KPS. Raja Dr Nazrin Shah datang rasmi. hah main2 kau. kitaorang main depan raja okai. hmm. tak la depan sangat. kitaorang dok tepi je. tapi still boleh bangga la. *astagfirullahalazim* rehearsal berapa puluh kali buat. kejap orang ni nak tengok,kejap TNC nak tengok,kejap wakil raja nak tengok. tapi nasib baik la aku tak kena main. just jadi penanda je. ala yang bagi que tu. haa. aku bagi que la kat teammates aku bila dorang kena start main. sebab agak susah kalau tak ada penanda. tengah fokus main,nak tengok notes lagi,nak ketuk besi2 tu lagi,nak tengok depan lagi. hoih! terus blank kepala otak. sempat la aku buat cun kat situ. kahkah.


 kitaorang terpaksa pakai baju biru blink2 ni sebab ada syarat tak boleh pakai warna gold,kuning,ungu dan hitam. tu warna Diraja. hah ambik kau! menghelip kitaorang waktu tu. oh yang tu semua senior2 aku. dorang request nak perform for the last time before nak retire. so yang junior,aku dan Bambang je la.




yang ni lepas habis event. tangkap gambar atas stage dengan budak2 tadika yang perform. sangat comel ok. even dorang punya steps tarian ada silap still nampak comel. cuba tengok kalau kita yang dah besar ni buat mistakes,mesti kena halau turun stage on the spot jugak. kijam! eh nampak badan aku macam bulat kan? haha. salah baju yang besar gedabak. ye la baju pinjam kan. mana nak ada saiz badan sendiri. 

 
hah yang kat belakang tu, alat gamelan yang aku main. bonang mak namanya. kira dalam ni aku jadi lead la. kadang2 gendang yang lead. ikut la mana dulu. =D penat aku mekap tapi tak nampak apa pun. T.T


kalau nak tau ni la experience yang paling best sekali. dapat perform depan raja, perform untuk event U yang besar, untuk graduan semua. walaupun kitaorang perform untuk perasmian je tapi still best ok. ingat senang nak dapat peluang ni. sekali seumur hidup ok. dah la raja hensem. nak jadi warga Perak boleh? nak tukar no IC 08. ihik. dah mengada2 je hang Laila. and yang best nya. semua orang puji kitaorang main bagus. Alhamdulillah. NC siap tunjuk thumbs up dan kata bagus kat kitaorang.haha. tapi Bambang lagi untung sebab NC tegur dia. siap tanya makanan sedap ke tak. hmmm.  untung laaaa NC tegur. kahkahkah.

Friday, September 16, 2011

untuk awak... Tiqa! -part 2-

video


seperti yang telah dijanjikan. inilah adalah entry kedua aka entry pertunaian janji oleh aku.
 aku dah tak tahu nak buat apa to make more valuable untuk Tiqa. lagipun otak aku dah tak tahu nak tulis apa. sebab entry sebelum ni dah banyak aku berpuisi pasal si Tiqa ni tak kan yang kedua ni aku nak puisi gak ye dak?


then tiba-tiba dapat idea nak buat video. hehe. padahal aku tak pernah la nak buat video bagai. selalu buat slideshow ja. tapi untuk Tiqa, aku sanggup cuba. =p walaupun nampak buruk ke apa, buat tak tau ja ok.

my wishes :

  • Selamat Hari Lahir Tiqa! dah 21 umur kau. tak sangka dah tua rupanya kita.
  • May Allah bless you always.
  • Be strong no matter what obstacles come to your life.
  • aku berharap kau berjaya dunia dan akhirat dan jugak dalam love life kau. hekhek.
  • makan kek jangan lupa aku. =p


p/s: Tiqa, sorry kalau video ni tak cantik. 1st attempt ni buat benda alah ni. but i think it turns out good. hahaha. ok fine. aku kena puji diri aku sendiri,kalau tak,takada siapa nak puji.

p.p/s : birthday Tiqa pada 15 September. sorry upload lambat. banyak hal pulak semalam. hik.




Wednesday, September 14, 2011

untuk awak.... Tiqa!

eh kamu! ye..... kamu la. si NOOR ATIQAH ABDULLAH.
dah tua yek kamu. tengok muka kamu,sepatutnya kamu lagi tua dari saya dan Dot.
tapi umur kamu berbeza sebulan dari kami berdua. apedehel la kan?

seperti yang dijanjikan, tahun lepas aku lupa nak buat entry masa birthday dia. kawan-kawan aku yang lain semua aku dah buat. hikhik. sorry.
so nak tunaikan janji,tahun ni kena buat dua la kan. tak pa,tak pa. aku tak busy lagi minggu ni sebab biasa lah kelas baru start. boleh la relax-relax, buat persediaan mental dulu kan.

aku kenal Tiqa waktu PST. means betul-betul kenal la sebab satu praktikum dengan dia. masa PDT dulu sebenarnya dah kenal,kenal muka ja la. tapi tak tau nama. biasalah. aku memang jenis macam tu. muka kenal,nama tak tau.

mula-mula aku risau gak. boleh masuk ke tak dengan Tiqa ni. sebab nampak dia macam garang je kan. nampak je macam garang. tapi tak ada maknanya. aku lagi garang okaii. semua yang jahat-jahat pass kat aku. hohoho.

then, dah dalam kelas tu,yang budak ex-PDT aku,Dot dan Tiqa je. means kami ni sahaja yang sama umur. yang lain semua adik-adik la kiranya. so mestilah rapat kan. sampai Ina gelarkan kami 'Kakak Tiga Serangkai' =.=' ye la dikkkk.

dah lama kenal,tiap-tiap hari jumpa, kalau tak ngam jugak tak tau la kan. siap ada telepathy jugak tu. kadang-kadang je la. tapi bagusnya pasal Tiqa,dia suka bagi nasihat dan aku suka setiap ayat yang keluar dari mulut dia atau dari hasil jari dia menaip *komen kat FB,Twitter la maksudnya* penggunaan words dia tu sangat bagus. hasil baca novel banyak.

hah sebut pasal novel, aku dan dia sama-sama gila novel tapi dia paling banyak beli novel dari aku. dan Tiqa! terima kasih sebab kenalkan Azril Mustaufi kat aku. disebabkan kau, aku suka dia. dan happily everafter akhirnya kami. *kehkeh*

kau suka gaduh dengan aku. oh bukan-bukan! aku suka carik gaduh dengan kau, *bukan gaduh tumbuk-tumbuk,caci maki semua tu yek* aku suka usik-usik kau. ala apa orang kata? gurau-gurau manja. hah yang tu la. mintak maaf kalau terasa yek. aku gurau-gurau je. suka tengok kau marah. hahaha. *gila jahat kan*
 walaupun kau ambil Mohamad Firas Adam dari aku,  tapi tak pe. aku ok je.*terpaksa mengalah je sebenarnya* sebab aku dah ada Taufik. ngehngeh. 

then aku ingat lagi,kau hampir-hampir merajuk dan nak sentap dengan aku sebab aku tak bagitau kau aku masuk hospital sebab operate mata kan. dekat sapa pun aku tak cakap sebenarnya. sebab ala sikit je benda yang aku operate tu. tak kena tahan wad pun. hari tu jugak aku balik. sebab tu la aku berdiam diri. hik.

aku tahu kau baru hadapi dugaan past few months, tapi aku tahu kau kuat Tiqa! macam mana kau bagi kekuatan kat aku bila aku ada masalah,macam tu la aku nak bagi kekuatan untuk kau jugak bila kau ada masalah. anything kau boleh rely on me. kau tahu nombor handphone aku tak pernah bertukar,sentiasa on, mungkin kadang-kadang silent mode je. biasalah orang solo,handphone jarang bunyi,letak merata je handphone. *ehh??* tapi kau tau mana nak cari aku kan kalau kau ada masalah? aku akan sentiasa ada untuk kau. jangan risau.

macam yang kau pernah kata, "aku tak nak jadi kawan kau waktu senang je" buat aku sangat-sangat terfikir yang aku sangat beruntung dapat kawan macam kau. dan aku bersyukur sangat-sangat, kawan-kawan aku semua baik-baik,ambil berat pasal aku dan terima aku seadanya. terima kasih kawan-kawan! 


  selepas setahun tidak ketemu. =))

























Saturday, September 3, 2011

entry songsang



ok la ni aku nak cerita hal raya aku pulak. masa raya pertama. mentang-mentang la beranak songsang,habeh terbalik aku buat entry kali ni.hahhaa.




ni gambar masa raya pertama. aku pegi beraya rumah tok-tok sedara aku. dok sebelah rumah ja pun. disebabkan aku jadi photographer untuk sesi photoshoot family Tok Lang aku,lepas tu mak aku pun datang nak beraya,so kami pun join la sekali tangkap gambar. kenang-kenangan la katakan.


aku ja yang pelik. tiba-tiba warna kuning kat depan kan. kehkeh. tu semua pak-pak sedara dan mak-mak sedara dn tok-tok sedara. hamboih banyak sungguh sedara. tp yang kat belakang atas belah kanan bukan mak sedara aku. tapi kakak-kakak ku.

 dah berpeluh sampai banjir ketiak tangkap gambar, haruslah pegi serang meja makan. tapi makan kuih ja la. diet la katakan. ihik.


raya kedua dok rumah ja. tak pi mana pun.

raya ketiga balik kampung, Kuala Nerang,Kedah. sampai dalam tengah hari. tu pun tak tidoq sana. petang dalam pukul 630 dah bertolak balik. tapi humangaih, highway jammmmm sangat. sebelum-sebelum ni tak pernah la jam seteruk tu.

mula-mula sampai,pi rumah Mak Njang dulu. pekena kuetiau goreng,kuih-kuih sikit. lepastu baru pi rumah Tok. dok sat, sembang-sembang. cipika cipiki sedas dua lepas tu pi rumah Mak Lang pulak. balun almond loncon secukup rasa. rumah mak-mak sedara aku semua dekat-dekat ja dengan rumah tok aku. so tak dak hal la nak beraya kan. 

lepas tu pi rumah Cuyah aku pulak. makan kuih ja la. sebab mak-mak sedara aku pakat puasa enam. tapi tak pa la. aku pun nak diet kan. mana boleh makan banyak sangat.hehe. sebab Cuyah aku baru dapat title Tok Ma,berseri-seri muka dia. tapi tu la aku ni nama ja bawak kamera tapi malas nak tangkap gambar. dah dok belek si baby Airis tu memang tak la aku nak bawak keluaq kamera kan.

last sekali pi rumah Mak Ndak. dok kat sana lama sikit. tu pun berapa kali Mak Ndak call bila nak sampai rumah dia ni. dia kata dia masak banyak. nak suruh kami semua pi perabih. amboihhh. buncit i. tengah dok makan,Mak Njang dan Kak Ieta pun sampai. padahal dekat rumah Cuyah pun dah jumpa. dah kata Mak Ndak masak banyak,dia panggil semua pi makan.


 aku ni nama ja kerja kat kedai spek,tapi asyik kena ulang alik dari kedai pi ke main branch hantar job tengah-tengah panas pulak tu dengan asap lori,kereta. hah apa lagi,mengamuk la muka aku. nah hang habeh jerawat keluaq,la ni tinggal parut ja. dah la muka aku jenis parut susah nak hilang. sabaq ja la. dok buat muka tebal ja kalau keluaq mana-mana.


 kuetia +laksa goreng. sedap. dua kali aku tambah. kuah kacang + rendang. Mak Ndak aku ni suka suki ja campuq-campuq makanan.tapi sedap. tak pa dimaafkan.


minal aidil wal faidzin

Selamat Hari Raya Aidilfitri semua!
 hari ni dah masuk raya ke 5. banyak hari gak aku tak update blog ni. busy nak raya la katakan. ehem. padahal busy berjalan-jalan ja. tiap-tiap tahun memang acara yang sama, raya ke 3 beraya ke rumah cikgu-cikgu sekolah menengah dulu. tapi tahun ni tak dapat join sebab aku balik kampung. sedih jugak la rasa. tapi dengar kata geng perempuan sapa pun tak pegi sebab tak ada sapa yang plan. alahai.
 
so raya ke 4 aku berkonvoi ke rumah kawan-kawan. memang hingaq habis bak kata orang Penang. apa yang tak hingaq nya, setahun sekali baru nak jumpa, sekali jumpa memang nampak macam jejak kasih la. riuh serumah. tak padan dengan umur dah masuk 20-an. yang dah kahwin pun 2 x 5 ja.
 

4 sekawan

 rumah yang ketiga. cik Zun. kat rumah dia makan mee sayur.

depan rumah Mun. rumah last. makan tomyam pulak.

rumah kedua- Ada. makan mee goreng. 

 ni bakso. makanan kat rumah Lia. dua kali aku tambah. baru cukup syarat.


yang ni kaki Lia.  *perlu ke gambar ni?? =p * disebabkan dah nak bukak fiber tu,so aku pun tergedik-gedik la nak sign. tengok bukan main besaq nama aku.hahaha. special case. but don't worry no infection occur.haha. tolong laaaa. =.='



lepak kat rumah Mun sampai pukul 530, ye kalau pegi rumah budak ni memang selalu lupa nak balik rumah. 
balik rumah ja, Kak Ngah ajak keluar. ok set! dah lama tak keluar jalan-jalan sebab busy kerja kan. tambah-tambah minggu depan dah nak balik U. lagi la kerinduan sama Penang nanti. hmmm.